Uczestnicy - ŚDS

Idź do spisu treści

Menu główne:

Uczestnicy

Uczestnikiem ŚDS może zostać osoba, która jest osobą dorosłą i ma psychiatryczne rozpoznanie choroby psychicznej.

Uczestnikami naszego ŚDS są zarówno kobiety jaki i mężczyźni. Ich wiek jest bardzo zróżnicowany. Z zajęć w ŚDS korzystają więc osoby, które stosunkowo niedawno uzyskały pełnoletniość jak i te które są bardziej zaawansowane wiekowo.
Wspólnym doświadczeniem je łączącym jest przeżyty poważny kryzys psychiczny lub długotrwała choroba psychiczna.

Uczestnicy, poprzez udział w zajęciach i społeczności Środowiskowego Domu pracują nad sobą w celu poprawy stanu zdrowia psychicznego, ale również znajdują tu miejsce do własnego, szeroko rozumianego rozwoju osobistego.
Środowiskowy Dom jest też miejscem, poprzez które, osoby mające w związku z chorobą doświadczenie wyobcowania i osamotnienia, mogą odnajdywać drogę powrotną do aktywniejszego życia sprzed okresu choroby.

Najczęściej zadawane pytania

Od jakiegos czasu choruję psychicznie i zainteresowała mnie oferta  Środowiskowego Domu, co powinienem/powinnam teraz zrobić?
- Jeśli chciałbyś/chciałabyś stać się uczestnikiem ŚDS, prosimy w pierwszej kolejności o kontakt telefoniczny lub mailowy z Twojej strony w celu umówienia się na rozmowę konsultacyjną, na której będziesz mógł/mogła się dowiedzieć o ofercie ośrodka

- Czy wymagane jest skierowanie od lekarza?
- Skierowanie nie jest wymagane

- Czy od razu po zgłoszeniu mogę uczestniczyć w zajęciach odbywających się w Środowiskowym Domu?
- Przed uczestniczeniem w zajęciach, proponujemy rozmowy konsultacyjne, na których będziesz mógł/mogła dowiedzieć się o zasadach funkcjonowania ośrodka oraz w przypadku chęci dalszej uczestniczenia w ŚDS, ustalić wspólnie z terapeutą od kiedy możesz zacząć korzystać z zajęć Środowiskowego Domu. Czasami jest to możliwe już po jednej lub kilku rozmowach konsultacyjnych.

- Czy udział w zajęciach ŚDS jest obowiązkowy każdego dnia?
- Nie jest. To w porozumieniu z własnym terapeutą prowadzącym ustalisz częstotliwość przychodzenia do ośrodka. Jest to dopasowywane indywidualnie z uwagi na Twoje potrzeby i możliwości oraz biorąc pod uwagę dostosowaną do Ciebie ofertę naszych zajęć.

- Czy muszę uczestniczyć we wszystkich zajęciach?
- Nie jest to wymagane. Podobnie jak to jest napisane wyżej, w przypadku zajęć - jest to dopasowywane do Twoich potrzeb i możliwości oraz z uwzględnieniem dostosowanej do Ciebie oferty naszych zajęć.

- Czy za korzystanie z ŚDS będę ponosić odpłatność?
- Środowiskowy Dom nie jest prywatnym ośrodkiem. Uczestnicy ŚDS ponoszą odpłatność ustaloną drogą administracyjną, w wyniku decyzji Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie. Opłatność ta jest zróżnicowana) i jest ustalona na podstawie Wywiadu środowiskowego, który przeprowadzi z Tobą pracownik Ośrodka Pomocy Społecznej. W przypadku dochodu niższego niż 1564zł na jednego członka rodziny będziesz zwolniony z odpłatności za uczestniczenie w zajęciach ŚDS.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego