Idź do treści

Zespół terapeutyczny

O nas

W skład zespołu terapeutycznego wchodzą gruntownie przygotowani psycholodzy i pedagodzy.

Szymon Szumiał

Kierownik ośrodka. Absolwent Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego. Jako psycholog pracuje od 2003 roku. Ukończył szkolenie psychoterapeutyczne w Instytucie Analizy Grupowej „Rasztów”. Posiada doświadczenie w udzielaniu pomocy psychologicznej zdobyte podczas pracy w organizacjach pozarządowych, poradni psychologiczno-pedagogicznej i w prywatnej klinice medycznej. Posiada certyfikat specjalisty terapii środowiskowej przyznany przez Sekcję Psychiatrii Środowiskowej PTP.W ramach swojej praktyki psychologicznej pracuje z osobami dorosłymi doświadczającymi trudności nerwicowych, a także z osobami z rozpoznaniem zaburzeń osobowości lub psychozy. Swoją pracę poddaje regularnej superwizji. Członek zarządu Polskiego Towarzystwa Badań nad Stresem Traumatycznym ( www.ptbst.org.pl). Członek zarządu Polskiego Towarzystwa na rzecz Psychologicznego i Społecznego Podejścia do Psychoz.

W środowiskowym domu samopomocy prowadzi m. in. psychoterapię indywidualną, trening grupowy i zajęcia rozwijające zainteresowania uczestników.

Publikacje:

Szumiał, Sz. Długoterminowa psychoterapia grupowa osób chorujących na psychozy. Podejście analityczne. Psychoterapia, 2013; 4, 167: 41-51.

Lis-Turlejska, M., Szumiał, Sz., Okuniewska, H. Aktualny poziom objawów stresu potraumatycznego
w próbie osób, które w dzieciństwie przeżyły II wojnę światową. Psychiatria Polska, 2012; 2: 145-156.

Dragan, M., Lis-Turlejska, M., Popiel, A., Szumiał, Sz., Dragan, W.Ł. AThe validation of the Polish version of the Posttraumatic Diagnostic Scale and its factor structure. European Journal of Psychotraumatology, 2012; 3.

Aleksandra Głowacka

Psycholog, psychoterapeutka w trakcie czteroletniego szkolenia w Szkole Psychoterapii Psychodynamicznej w Krakowskim Centrum Psychodynamicznym.

W ŚDS prowadzi psychoterapię indywidualną, trening grupowy, umiejętności społecznych oraz zajęcia rozwijające zainteresowania uczestników.

Daniel Lipka

Psycholog, psychoterapeuta. W trakcie 4,5-letniego szkolenia z psychoterapii w Polskim Instytucie Ericksonowskim. W Środowiskowym Domu Samopomocy dla osób chorujących psychicznie pracuje od 2009 r. Poza pracą w Domu Środowiskowym pracuje w Poradni Zdrowia Psychicznego w Warszawie.

Prowadzi psychoterapię indywidualną, grupę terapeutyczną oraz trening umiejętności społecznych.

Katarzyna Pędzich

Psycholog, mediator rodzinny, trener warsztatu, terapeutka środowiskowa. W trackie 4-letniego szkolenia w Instytucie Analizy Grupowej Rasztów. Od 2009r. pracuje w Środowiskowym Domu Samopomocy dla osób chorujących psychicznie. Poza ŚDS pracuje jako psycholog w Specjalistycznej Poradni Rodzinnej PCPR.

Prowadzi psychoterapię indywidualną oraz zajęcia grupowe: trening rozwoju osobistego, grupę wsparcia dla bliskich osób chorujących psychicznie, zajęcia rozwijające zainteresowania, zajęcia o zdrowym trybie życia oraz sportowe.

Iwona Płochocka

Psycholog o specjalizacji klinicznej, pedagog o specjalizacji pedagogika opiekuńczo - wychowawcza i resocjalizacyjno – sądowa. W trakcie 4 - letniego szkolenia z psychoterapii poznawczo – behawioralnej. Poza pracą w ŚDS pracuje jako psycholog na rzecz Stowarzyszenia „Pomost” i firmy „Vital” świadcząc specjalistyczne usługi opiekuńcze dla pacjentów psychiatrycznych.

W Środowiskowym Domu Samopomocy prowadzi psychoterapię indywidualną i zajęcia grupowe - trening rozwoju osobistego, trening metapoznawczy, zajęcia plastyczne i zajęcia pt. „prasówka”.

Aldona Żebrowska

Pedagog specjalny, kierunek: resocjalizacja; terapeutka środowiskowa pracująca od 2003r. na rzecz osób chorujących psychicznie w Środowiskowym Domu Samopomocy. Ukończone szkolenia: Studium Profilaktyki Uzależnień I° i Studium Metod Psychokorekcyjnych II° oraz roczny kurs Trenera Warsztatu (I°). W trakcie 4 – letniego podyplomowego szkolenia z psychoterapii w Instytucie Analizy Grupowej „Rasztów”. Poza pracą w ŚDS pracuje jako Kurator Sądowy.

Prowadzi psychoterapie indywidualną, trening umiejętności społecznych, trening metapoznawczy.

Kadra placówki pracuje pod stałym nadzorem merytorycznym superwizora.

Powrót do treści | Wróć do menu głównego